Novica

[IKTinfo] Trg programske opreme v obdobju 2022-2026 z dvoštevilčno letno rastjo

Datum objave: 27.12.2022

Analitsko podjetje IDC ocenjuje, da rusko-ukrajinska vojna ter sedanju geopolitični in makroekonomski pretresi niso bistveno vplivali na letošnji trg programske opreme. Ta je v prvi polovici leta 2022 porasel 7,1 odstotka po tekočem tečaju in 16,4 odstotka po konstantnem tečaju na območju Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike. V obeh Amerikah je porasel za 16,4 odstotka po obeh tečajih ter na območju Azije in Tihega oceana(vključno z Japonsko (APJ) 10,6 odstotka po tekočem in 18 odstotkov po konstantnem tečaju. Vzrok nižje rasti na območju EMEA sta inflacija in slabljenje evra v primerjavi z dolarjem. IDC za leto 2023 napoveduje 8,9-odstotno rast na območju EMEA, okrog 11 odstotkov na območju dveh Amerik in okrog 12 odstotkov na območju APJ. Povprečna letna rast (CAGR) v svetu v obdobju 2022-2026 pa naj bi bila 10,9 odstotka. Rast programske opreme za razvoj in nameščanje aplikacij bo precej presegla rast programske opreme za aplikativne in sistemske infrastrukture ter dosegla 17,1 odstotka.

Več informacij

Pandemija covida-19 in ukrepi za njeno omejevanje, sedaj pa tudi vojna v Ukrajini, močno vplivajo tudi na področje IKT, kot potrjujejo raziskave in analize v skoraj vseh segmentih te panoge. Posebna značilnost IKT je, da omogočajo napovedovanje, spremljanje, preučevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bila v zadnjih dveh letih vsem dragocena pomoč. Informacijske in komunikacijske tehnologije namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, odkrivati nove možnosti, obdelovati podatke in pridobivati ocene ter napovedovati prihodnja gibanja.

Ne nazadnje IKT omogoča šolam in univerzam izvajanje hibridnih izvedb poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411