Novica

[IKTinfo] V letu 2023 bo trg pametnih telefonov počasi okreval

Datum objave: 24.1.2023

Nova raziskava IDC je potrdila 9,1-odstotni upad trga pametnih telefonov v svetu v letu 2022, na 1,24 milijarde enot, in napovedala 2,8-odstotno rast v letu 2023, na 1,27 milijarde enot. V prvi polovici leta se bo trg pametnih telefonov soočal z različnimi izzivi in se bo zmerno okrevanje začelo šele v drugi polovici leta, v skoraj vseh glavnih regijah. Povprečne prodajne cene (ASP) kljub upočasnitvi trga še naprej rastejo, saj se uporabniki pogosto odločajo za premijske naprave. Ker te lahko trajajo tri do štiri leta, se cikli osveževanja podaljšujejo tako na razvitih kot na nastajajočih trgih. IDC napoveduje, da bo ASP za pametne telefone letos porasla že tretje leto zapored, na 387 evrov, kar je za 6,4 odstotka več kot v letu 2021, ko je bila 364 evrov. Za primerjavo, zadnjič ko je ASP dosegel 400 evrov (v letu 2011) je trg doživljal več kot 60-odstotno rast. Letos bo delež telefonov iOS dosegel 18,7 odstotka, največ doslej, kar je bila pravzaprav gonilna sila visoke rasti ASP, ki smo jo videli v letu 2022. IDC napoveduje, da bo letos poslanih na trg 1,037 milijarde pametnih telefonov Android, 3,1 odstotka več kot lani, in 233,5 milijona iOS, 2,8 odstotka več kot lani. V štiriletnem obdobju 2023-2026 bo število telefonov Android poslanih na trg raslo po komaj 0,4-odstotni povprečni letni stopnji (CAGR) in telefonov iOS po le 1-odstotni stopnji.

Več informacij

IKTinfo_2401

Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

 

 

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411