Novica

[IKTinfo] V naslednjem desetletju bo generativna UI temelj hitrejše poslovne rasti

Datum objave: 30.1.2024

Forrester Research napoveduje, da bodo podjetja, ki aktivno izkoriščajo generativno umetno inteligenco (genAI) za izboljšanje izkušenj, ponudb in produktivnosti, dosegla visoko rast in prehitela svojo konkurenco. Med julijem in septembrom lani je število podjetij v fazi eksperimentiranja in širitve uvajanja genAI poskočilo z 62% na 71%, kar predstavlja eno najhitrejših stopenj množičnega sprejemanja nove tehnologije. Forrester za celovito izkoriščanje potenciala genAI vodstvom podjetij priporoča, da bo zaupanje sestavni del temeljev njihove generativne UI. Podjetja prav tako morajo ostati osredotočena na praktične in merljive primere uporabe genAI, ki pa se najpogosteje nanašajo na razširjanje ali preoblikovanje obstoječega izdelka, storitve ali poslovnega procesa. V začetnih prototipih in primerih uporabe je najboljše, da podjetja izbirajo projekte usmerjene na zaposlene ali brez spletne povezave, v nasprotju z resnično generacijo opremljeno s klepetalnimi roboti v realnem času. Za podjetja je prav tako priporočljivo, da vlagajo v raziskovanje tako znanih spretnosti kot tudi nastajočih. Za uspešno izkoriščanje genAI se morajo vodilni in drugi zaposleni nenehno izpopolnjevati. Da bi se razlikovale od drugih se morajo organizacije pri ustvarjanju modelov in aplikacij genAI zanašati na lastne poslovne podatke. »GenAI je sposobna tako močno vplivati kot nekatere najbolj transformativne tehnologije našega časa,«, poudarja Forrester. »Množično sprejemanje genAI je spremenilo interakcije in pričakovanja strank in zaposlenih. GenAI je dvignila UI pobude iz ogledne vsebine v realno osnovo za konkurenčne načrte. Raziskave je potrebno zasnovati tako, da pomagajo poslovnim in tehnološkim voditeljem uporabljati genAI za zagotavljanje dolgoročnega konkurenčnega napredka.«

Več informacij

Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411