Novica

[IKTinfo] Wi-Fi 7 in 6 GHz bosta letos prinesli 12,3% rast trga Wi-Fi infrastruktur

Datum objave: 23.1.2024

Analitsko podjetje ABI Research ocenjuje, da je trg Wi-Fi infrastruktur v letu 2023 doživel 8,1-odstotni upad, zaradi finančnih omejitev, zasičenosti trga in težav z implementacijo. Napovedi za leto 2024 so veliko boljše, saj ABI pričakuje, stabilizacijo trga, sproščanje industrijskih ovir in ponovno, 12,3-odstotno rast povpraševanja zaradi prihoda Wi-Fi 7 in 6 GHz (Wi-Fi 6E). V obdobju 2023-2030 bo dostava na trg skupaj porasla za 71,3 odstotka. »Oživitev trga infrastrukture Wi-Fi v letu 2024 bo bistveno drugačna kot v zadnjih letih,« opozarja Andrew Spivey, višji analitik podjetja ABI. »Pospeševanje trenda vrnitve v pisarne je spodbudilo povpraševanje po brezžičnih omrežjih v podjetjih, povečana ponudba znotraj operaterjev pa apetite po vrhunski stanovanjski brezžični infrastrukturi,« meni in dodaja, da bodo ponudniki morali zadovoljevati vse večje zahteve podjetij po gostoti in zmogljivosti. Hkrati se bodo morali prodajalci v stanovanjskem sektorju spoprijeti s pogodbenim maloprodajnim trgom skoncentriranim v vrhunskem razredu. Wi-Fi 7 bo letos v brezžični ekosistem vnesel pomembne inovacije, saj novi standard uvaja številne izboljšave, ki bodo znatno prispevale zmogljivosti, dostop do pasu 6 GHz pa bo močno razširil spekter in zmanjšal težave s kapaciteto, medtem ko bo delovanje z več povezavami (MLO) pomagalo premagovati težave z motnjami v preobremenjenih okoljih. To bo omogočilo uporabo tudi novih aplikacij, ki jih tehnologija prej ni dovolj podpirala. Vendar pa uvedba Wi-Fi 7 ne bo prišla brez izzivov, saj številne regije še vedno nimajo nelicenciranega dostopa 6 GHz, kar močno omejuje povečanje zmogljivosti, ki ga lahko pričakujemo od tehnologije. Poleg tega so stroški Wi-Fi 7 precej višji od Wi-Fi 6, kar lahko predstavlja oviro za sprejetje na trgih z nizko povprečno prodajno ceno.

Več informacij

Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411