Novica

[IKTinfo] Zmerna rast povpraševanja po PC-jih v višjem izobraževanju

Datum objave: 29.11.2022

Po raziskavi analitskega podjetja Futuresource Consulting, izvedeni v 20 ključnih državah Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike (EMEA), Severne in Južne Amerike ter Azije in Tihega oceana (APAC), je bilo v segmentu višjega izobraževanja v prvi polovici leta 2022 poslano na trg 2,5 odstotka več mobilnih in namiznih naprav v primerjavi z istim obdobjem v letu 2021. Vrnitev študentov na fakultete je prispevala h povečanju povpraševanja po osebnih računalnikih na posameznih trgih, saj je pomagala aktivirati nekatere že zapadle cikle obnavljanja. Potreba po ohranjanju koristi od hibridnega dela in dela na daljavo na univerzah je prispevala k vzdrževanju povpraševanja po mobilnih računalnikih (kot tudi sodelovalnih orodij). V posameznih državah je ostal del sredstev iz državnih in občinskih skladov za računalniške naprave za univerze neuporabljen zaradi pandemije, pa so ga univerze letos izkoristile za nabavo tudi boljših računalniških naprav. Futuresource za naslednje petletno obdobje (2022-2027) napoveduje 1,5-odstotno povprečno letno rast (CAGR) dobave PC-jev za višje izobraževanje.

Več informacij


Pandemija covida-19 in ukrepi za njeno omejevanje, sedaj pa tudi vojna v Ukrajini, močno vplivajo tudi na področje IKT, kot potrjujejo raziskave in analize v skoraj vseh segmentih te panoge. Posebna značilnost IKT je, da omogočajo napovedovanje, spremljanje, preučevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bila v zadnjih dveh letih vsem dragocena pomoč. Informacijske in komunikacijske tehnologije namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, odkrivati nove možnosti, obdelovati podatke in pridobivati ocene ter napovedovati prihodnja gibanja.
Ne nazadnje IKT omogoča šolam in univerzam izvajanje hibridnih izvedb poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.
Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.
Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411