Novica

Na Fakulteti za elektrotehniko UL predstavili nov superločljivostni mikroskop

Datum objave: 28.11.2023

V Laboratoriju za biokibernetiko so danes predstavili nov superločljivostni mikroskop, ki so ga kupili s sofinanciranjem ARIS (50 %), UL (25 %) in UL FE (25 %). Gre za največji nakup posamičnega kosa opreme v zgodovini Univerze v Ljubljani, s katerim bodo raziskovalci lahko še natančneje opazovali procese v celicah.

Vrhunska optična ločljivost

Mikroskop Zeiss Elyra 7 Lattice SIM² omogoča opazovanje živih bioloških celic in v njih potekajočih procesov pri ločljivosti 60 nm, opazovanje fiksiranih preparatov z biološkimi celicami pa vse do ločljivosti 25 nm. Navedeni metodi sodita v nabor metod superločljivostne optične mikroskopije, ki so bile razvite v zadnjih dveh desetletjih in omogočajo optične ločljivosti pomembno pod difrakcijsko mejo 250 nm, ta preboj pa je trem pionirjem tega področja – prof. dr. Ericu Betzigu z Inštituta Howard Hughes (ZDA), prof. dr. Stefanu Hellu z Inštituta Max Planck v Göttingenu (Nemčija) in prof. dr. Williamu Moernerju z Univerze Stanford (ZDA) – prinesel Nobelovo nagrado za kemijo za leto 2014.

Superločljivostni mikroskop Zeiss Elyra 7 Lattice SIM²

»Najsodobnejši optični mikroskop za opazovanje živih bioloških celic je vrhunska raziskovalna infrastruktura, ki je raziskovalke in raziskovalce Laboratorija za kibernetiko in vse sodelujoče obogatil z nepogrešljivo raziskovalno opremo za nadaljnje prebojne zgodbe na področju elektroporacije. Mikroskop hkrati dokazuje, kako široko interdisciplinarne so raziskave na Fakulteti za elektrotehniko,« je poudaril dekan UL FE prof. dr. Marko Topič.

Prisotni so si ogledali v letih 2020–2023 popolnoma prenovljene in razširjene laboratorijske prostore in se seznanili z delovanjem ter zmogljivostmi novega mikroskopa. Predstavitve se je udeležil tudi prorektor UL za raziskovanje in razvoj prof. dr. Anton Ramšak, ki je ob tej priložnosti povedal: »Veseli me, da je Fakulteta za elektrotehniko na razpisu ARIS pridobila sofinanciranje za vrhunsko raziskovalno opremo, ki bo utrdila konkurenčnost Laboratorija za biokibernetiko na področju elektroporacije in ostalih procesov v celicah.«

Prorektor UL za raziskovanje in razvoj prof. dr. Anton Ramšak se je seznanil z delovanjem in zmogljivostmi superločljivostnega mikroskopa.

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411