Novica

[IKTinfo] Naložbe v kibernetsko varnost bodo letos večje, pa še vedno nezadostne

Datum objave: 28.3.2023

Vztrajna rast ravni groženj bo poskrbela, da naložbe v kibernetsko varnost ostanejo visoko na seznamu prioritet podjetij v letu 2023. Varnostne naložbe podjetij in javne uprave bodo letos rasle, vendar se bodo naložbe manjših podjetij upočasnile, ko se bodo poslabšali gospodarski pogoji. Analitsko podjetje Canalys napoveduje, da bo letos za kibernetsko varnost porabljeno 209,2 milijarde evrov, 13,2 odstotka več kot lani. Pri tem bo poraba za podjetniške storitve večja kot za produkte, 64,5 proti 45,5 odstotka. Za produkte, ki vključujejo varnost končnih točk, omrežij in e-pošte, spletno in podatkovno varnost, analitiko ranljivosti in varnosti ter upravljanje identitet in dostopov, bo letos porabljeno 74,3 milijarde evrov, 11,7 odstotka več kot lani. Za storitve, ki zajemajo svetovanje, zunanje izvajanje, upravljane storitve, nameščanje in integracijo ter vzdrževanje in podporo, pa bo porabljeno 134,9 milijarde evrov, 14,1 odstotka več kot lani. Na splošno bo več kot 90 odstotkov celotne porabe za produkte in storitve za kibernetsko varnost potekalo prek kanalskih partnerjev. Letošnja rast porabe za produkte bo precejšnja, pa kljub temu dokaj nižja od lanske rasti, ko so se organizacije trudile nadgraditi nove sposobnosti, posebej za oblak, IoT/OT in sektor identitete. Skupna poraba za kibernetsko varnost pa bo prav tako še vedno nižja od ravni, nujne za uspešen boj proti grožnjam po letih kronično nezadostnih naložb.

Več informacij


Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.
IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.
Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.
Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411