Novica

Devetdeseta obletnica rojstva akademika profesorja Lojzeta Vodovnika

Datum objave: 7.9.2023

Včeraj je minilo devetdeset let od rojstva akademika profesorja Lojzeta Vodovnika, ki je svoje življenje zapisal znanosti. Znanstvene discipline, ki jih danes imenujemo funkcionalna električna stimulacija, biokibernetika, biomedicinska tehnika in rehabilitacijski inženiring pred 60 leti, skorajda niso obstajale. V počastitev 90. obletnice rojstva so v Ljubljani potekali številni dogodki, med drugim otvoritev razstave in mednarodni simpozij, pred Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani pa so akademiku profesorju Lojzetu Vodovniku postavili spomenik, ki je delo profesorja Mirka Bratuše.  

Spomenik akademiku Lojzetu Vodovniku je delo Mirka Bratuše.

Bogata zapuščina akademika profesorja Lojzeta Vodovnika 

Osnovno vodilo raziskav Lojzeta Vodovnika je bilo vedno “pomagati sočloveku”. Kot inženir – zavezan iskanju uporabnih rešitev in hkrati velik humanist – je uspel v splošno korist napredka znanosti, človekovega zdravja in z namenom izboljšati kvaliteto življenja slehernega bolnika, povezati inženirje, biologe, fizioterapevte in zdravnike. Njegov raziskovalni opus je izredno bogat in preseneča v svoji pestrosti in vizionarstvu. Ob spominu na dela Lojzeta Vodovnika znova in znova ugotovimo, da so v biomedicinski tehniki, še posebej pa na področju uporabe električnih tokov v terapevtske namene, le redka vprašanja, ki si jih Lojze Vodovnik v svojem raziskovanju ni zastavil. 

Odprtje razstave in mednarodni simpozij 

Na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU) so  včeraj otvorili razstavo Iz arhiva akademika Lojzeta Vodovnika. Navzoče sta pozdravila tajnik Razreda za matematične, fizikalne, kemijske in tehniške vede profesor Matej Brešar in dopisni član SAZU Roberto Merletti. Zaslužni profesor J. Thomas Mortimer z univerze Case Western Reserve University v Clevelandu, Ohio, ZDA, je pripravil predavanje z naslovom Seme ideje Lojzeta Vodovnika: Kako je spremenilo moje življenje in postalo globalno gibanje (ang. Lojze Vodovnik’s Seed of an Idea: How it Changed My Life and Became a Global Movement). 

Damijan Miklavčič

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) je v živo in prek spleta potekal Mednarodni simpozij Zapuščina Lojzeta Vodovnika. Simpozij sta organizirala UL FE in Društvo za medicinsko in biološko tehniko Slovenije (DMBTS) ob podpori mednarodnih strokovnih organizacij International Functional Electrical Stimulation Society (IFESS), International Federation of Medical and Biological Engineering (IFMBE) in International Society of Electroporation-Based Technologies (ISEBTT). Udeležence simpozija so nagovorili predsednik DMBTS Tomaž Jarm, predsednik IFMBE profesor Ratko Magjarević ter prvi predsednik IFESS dr. Uroš Stanič. Simpozij je povezoval profesor Damijan Miklavčič.  

Dekan ljubljanske Fakultete za elektrotehniko Marko Topič, rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič in predsednik SAZU Peter Štih

Slavnostno odkritje spomenika 

V parku pred ljubljansko Fakulteto za elektrotehniko so ob 18.30 odkrili spomenik Lojzeta Vodovnika, ki je delo profesorja Mirka Bratuše, člana SAZU. Prisotne so nagovorili slavnostni govorniki profesor Marko Topič, dekan UL FE, profesor Peter Štih, predsednik SAZU, in profesor Damijan Miklavčič iz Laboratorija za biokibernetiko na UL FE. »Danes je za Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani velik dan.  Na 90. rojstni dan akademika profesorja Lojzeta Vodovnika odkrivamo spomenik znanstveniku in humanistu, ki je s svojo briljantnostjo, predanostjo in neumornim delom opravil pionirsko delo na področju biokibernetike in elektrostimulacije ter na področju rehabilitacijske tehnike posegel v sam svetovni vrh kot vrhunski znanstvenik. Zapustil nam je neizbrisljivo dediščino, ki bo trajno obogatila slovensko elektrotehniko, inženirstvo in znanost,« je v nagovoru povedal dekan UL FE Marko Topič. 

Nagovor dekana Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani Marka Topiča

Posebna zahvala gre Društvu za medicinsko in biološko tehniko Slovenije, Univerzitetnemu rehabilitacijskemu inštitutu Republike Slovenije Soča in dr. Jamesu T. Ryaby-u iz ZDA, ki so finančno prispevali k postavitvi spomenika in organizaciji dogodkov ob 90. letnici rojstva profesorja Lojzeta Vodovnika. 

Slovesnost ob odkritju spomenika akademiku Lojzetu Vodovniku

Akademik prof. dr. Lojze Vodovnik (1933–2000) 

Lojze Vodovnik se je rodil 6. septembra 1933 v Mariboru, kjer je tudi maturiral. Leta 1957 je diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Po diplomi se je zaposlil v podjetju Elektromedicina, kjer je predlagal in razvil več aparatov za električno draženje živcev in mišic. Leta 1963 je doktoriral na Fakulteti za elektrotehniko, naslednje leto je odšel na enoletno podoktorsko usposabljanje na Case Western Reserve University v Cleveland v ZDA, kjer je nadaljeval z izredno odmevnimi raziskavami uporabe funkcionalne električne stimulacije in se posvetil iskanju novih možnosti rehabilitacije invalidov s pomočjo elektronike in kibernetskih konceptov. Od leta 1966 do 1969 je predaval na Case Western Reserve University in na Fakulteti za elektrotehniko. Po letu 1970 je na Fakulteti za elektrotehniko vodil domače in mednarodne raziskovalne projekte, bil je ustanovitelj in vodja Rehabilitacijsko-inženirskega centra, ki je tedaj uvrstil Ljubljano med vodilna raziskovalna središča v svetu na področju biokibernetike. V svojem zelo intenzivnem in plodnem raziskovalnem življenju je bil mentor številnim študentom, ki so nadaljevali in širili njegove pristope in poglede in od katerih so prenekateri tudi sami dosegali vidne rezultate. Leta 1998 se je akademik profesor dr. Lojze Vodovnik upokojil in postal zaslužni profesor Univerze v Ljubljani. 

Dekan Fakultete za elektrotehniko UL Marko Topič, predsednik SAZU Peter Štih, hči Lojzeta Vodovnika Damjana Rozman, Damijan Miklavčič

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411