Novica

V Ljubljano prihajajo mednarodni strokovnjaki s področja biometrije

Datum objave: 18.9.2023

Naslednji teden, med 25. in 28. septembrom, bo v Ljubljani potekala Mednarodna konferenca o biometriji IJCB, ki je eden najpomembnejših akademskih dogodkov s tega področja na svetu. Štiridnevni program prinaša predavanja vodilnih svetovnih strokovnjakov o najnovejših metodah za razpoznavanje obrazov, prstnih odtisov in očesne šarenice,  razvoju »deep fake« tehnologij in postopkov za njihovo zaznavanje, digitalni forenziki in načinih za zagotavljanje varnosti biometričnih podatkov.

Mednarodno konferenco o biometriji IJCB (International Joint Conference on Biometrics) skupaj organizirata največje cehovsko združenje na svetu Inštitut inženirjev elektrotehnike in elektronike (Institute of Electrical and Electronics Engineers – IEEE) in Mednarodno združenje za razpoznavanje vzorcev IAPR (International Association for Pattern Recognition). Lokalni organizatorji so Laboratorij za strojno inteligenco s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Slovensko društvo za razpoznavanje vzorcev (SDRV) in Evropsko združenje za biometrijo (European Association on Biometrics – EAB).

Mednarodna konferenca o biometriji (foto IEEE IAPR)

Biometrija je del našega vsakdana

Biometrija, ki se ukvarja z računalniško-podprtim razpoznavanjem posameznikov na podlagi njihovih fizioloških lastnostih (npr. prstni odtis, obraz, šarenica, glas), se zaradi izjemne uporabnosti v tehnologiji razvija s svetlobno hitrostjo. Pri nas poznamo na primer uporabo prstnega odtisa ali obraza za odklepanje mobilnega telefona, za vstop v mobilno banko in za avtentikacijo pri spletnih plačilih. Ker gre za zbiranje elektronskih podatkov o posameznikih, je razvoj metod za varno uporabo in preprečevanje zlorab nujen. Na Mednarodni konferenci o biometriji IJCB, ki bo od ponedeljka do četrtka, 25.–28. 9., potekala v Grand hotelu Union v Ljubljani, se bodo posvetili tudi tem vprašanjem.

Predavanja in delavnice uglednih strokovnjakov s celega sveta

Ena od osrednjih govork na konferenci bo akademska profesorica dr. Gouying Zhao z Univerze Oulu na Finskem, ki bo spregovorila o raziskavah na področju uporabe posnetkov obraza, od branja obrazne mimike do skoraj neopaznih sprememb, kot so spremembe barve obraza in drugi fiziološki signali. Direktor aplikativne znanosti v podjetju Amazon One Manoj Aggarwal bo na konferenci predstavil različne postopke identifikacije, ki slonijo na generativni umetni inteligenci, ocenjevanju kakovosti slike in zaznavanju živosti. Amazon One sicer razvija tehnologijo za ustvarjanje in prepoznavanje edinstvenega podpisa s posameznikovo dlanjo za hitra, priročna in brezstična plačila.

Organizacijo konference so omogočili Ameriška nacionalna znanstvena fundacija (National Science Foundation – NSF), Amazon, VISA, Rank One Computing, Mestna občina Ljubljana, Javni zavod Turizem Ljubljana in Slovenska turistična organizacija.

Več informacij in program konference je na voljo na: https://ijcb2023.ieee-biometrics.org.

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411