Novica

Dnevi avtomatike na Fakulteti za elektrotehniko UL

Datum objave: 25.4.2023

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je danes po treh letih premora znova potekal dogodek Dnevi avtomatike. Dijaki so se tokrat pomerili v tekmovanju v izdelavi in programiranju mobilnih sistemov Lego Masters, študenti pa v načrtovanju vodenja brezpilotnih letalnikov Drone Challenge. Na Dnevih avtomatike se bo predstavilo tudi več vodilnih slovenskih podjetij s področja avtomatizacije ter brezpilotnih sistemov. 

Razburljivi tekmovanji Lego Masters in Drone Challenge 

Na dijaškem tekmovanju Lego Masters je letos sodelovala deset ekip s srednjih šol iz Celja, Novega mesta, Škofje Loke, Ljutomera in Nove Gorice, v študentsko tekmovanje Drone Challenge pa je vključeno petnajst ekip s Fakultete za elektrotehniko. Ti so se spopadli z izzivom izdelave algoritma vodenja, ki bi omogočal avtonomno gibanje brezpilotnega letalnika Ryze Tech Tello (drona oz. kvadkopterja) po poligonu z obroči. Na dogodku, ki ga je organiziral Laboratorij za avtomatiko in kibernetiko UL FE, se je podrobneje predstavilo tudi osem vidnejših podjetij, ki se ukvarjajo z avtomatizacijo in tehnologijo vodenja. 

Najboljše ekipe dijakov, ki so se udeležili tekmovanja LEGO Masters, so:

  1. mesto: Samorastniki z Elektrotehniške in računalniške šole, ŠC Nova Gorica: Tine Brezigar, Gašper Ipavec in Samuel Logar pod mentorstvom Renata Reščiča.
  2. mesto: SciDrom s Šolskega centra Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija: Gal Drnovšek, Anže Repše in Nejc Počervina pod mentorstvom Urbana Mihelčiča.
  3. mesto: 6GFML9 z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer: Kaja Baler, Matias Martinuzzi, Jan Smolko in Aljaž Utroša pod mentorstvom Damjana Erhatiča.
Najboljše ekipe dijakov, ki so se udeležili tekmovanja LEGO Masters
Najboljše ekipe dijakov, ki so se udeležili tekmovanja LEGO Masters

Najboljše ekipe študentov, ki so se udeležili tekmovanja Drone Challenge, so:

  1. mesto: TopGun: Tomaž Terčič in David Hožič.
  2. mesto: Kamikaze: Maruša Petrovčič, Vid Urh in Izidor Založnik.
  3. mesto: NLO: Emina Ferzana Uzunović in Emir Mujić.
Najboljše ekipe študentov, ki so se udeležili tekmovanja Drone Challenge
Najboljše ekipe študentov, ki so se udeležili tekmovanja Drone Challenge

Cilj dogodka je približati področje avtomatike tako študentom kot tudi dijakom in jim hkrati predstaviti možnosti za nadaljnji razvoj kariere. Sodelujoči so se tako dokazali v svojem znanju robotike, avtomatike in senzorike ter obenem skozi priprave na tekmovanje pridobili dodatne praktične izkušnje na teh področjih. Tovrstna znanja niso uporabna le na področju razvoja avtonomnih sistemov, ampak tudi pri načrtovanju, optimiranju in vodenju ostalih inteligentnih sistemov ter na številnih drugih interdisciplinarnih področjih. 

Več informacij o dogodku je na voljo na https://dnevi-avtomatike.si 

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411