Izdelava elektronskega vezjaIgralna kocka

V vsaki napravi sodobne elektronike je vsaj eno elektronsko vezje v obliki tiskanega vezja z elektronskimi komponentami.

Igralna kocka

Komponente vezja so preprosti upori, stikala, svetleče diode (LED), pa tudi že sestavljena mikroelektronska integrirana vezja. V digitalnih napravah so najbolj uporabna integrirana vezja mikrokrmilniki – miniaturni računalniki, ki jim s programom določamo delovanje. Povezave med komponentami naredimo najbolj zanesljivo s spajkanjem na tiskanem vezju.

Več o delavnici

Program naravoslovno-tehniškega dne:

  • uvod v elektronske komponente
  • izdelava igralne kocke s spajkanjem komponent na tiskano vezje
  • programiranje mikrokrmilnika na vezju

Na delavnici bomo naredili elektronsko igralno kocko, ki ob pritisku na tipko pokaže na svetlečih diodah naključno število med 1 in 6. Spoznali bomo elektronske komponente in se naučili spajkanja komponent na že pripravljena tiskana vezja. V vezje bomo vstavili mikrokrmilnik s programom za generiranje naključnih števil. Kdor ima že izkušnje s programiranjem, bo lahko tudi napisal in prevedel svoj program v orodju Arduino – Sketch. Izdelane elektronske kocke boste odnesli s seboj. Predznanje elektronike ali programiranja ni potrebno.

Program, ki traja štiri ure, lahko sprejme največ 15 udeležencev. Cena znaša 10 evrov na udeleženca (cena vključujeje DDV), potrebne so prijave vsaj mesec vnaprej.

Kontaktna oseba za organizacijo programa: Komuniciranje FE, komuniciranje@fe.uni-lj.si

Izvedba programa: izr. prof. dr. Andrej Trost

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411