LOJZE VODOVNIK

90. obletnica rojstva akademika profesorja Lojzeta Vodovnika

Ob 90. obletnici rojstva akademika profesorja Lojzeta Vodovnika in odkritju njegovega spomenika bo v sredo, 6. septembra 2023, potekalo več dogodkov, ki se bodo odvijali v Ljubljani.

  • Na dogodke se je potrebno prijaviti, prijave zbiramo TUKAJ.

Akademik prof. dr. Lojze Vodovnik (1933–2000)

Letos mineva devetdeset let od rojstva akademika profesorja Lojzeta Vodovnika, ki je svoje življenje zapisal znanosti. Znanstvene discipline, ki jih danes imenujemo funkcionalna električna stimulacija, biokibernetika, biomedicinska tehnika in rehabilitacijski inženiring pred 60 leti skorajda niso obstajale. Lojze Vodovnik je bil nedvomno med tistimi, ki so jih sooblikovali in jim dali pomembno humanistično noto. Osnovno vodilo njegovih raziskav je bilo vedno “pomagati sočloveku”. Kot inženir – zavezan iskanju uporabnih rešitev in hkrati velik humanist – je uspel v splošno korist napredka znanosti, človekovega zdravja in z namenom izboljšati kvaliteto življenja slehernega bolnika, povezati inženirje, biologe, fizioterapevte in zdravnike. Njegov raziskovalni opus je izredno bogat in preseneča v svoji pestrosti in vizionarstvu. Ob spominu na dela Lojzeta Vodovnika znova in znova ugotovimo, da so v biomedicinski tehniki, še posebej pa na področju uporabe električnih tokov v terapevtske namene, le redka vprašanja, ki si jih Lojze Vodovnik v svojem raziskovanju ni zastavil.

Lojze Vodovnik se je rodil 6. septembra 1933 v Mariboru, kjer je tudi maturiral. Leta 1957 je diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Po diplomi se je zaposlil v podjetju Elektromedicina, kjer je predlagal in razvil več aparatov za električno draženje živcev in mišic. Leta 1963 je doktoriral na Fakulteti za elektrotehniko, naslednje leto je odšel na enoletno podoktorsko usposabljanje na Case Western Reserve University v Cleveland v ZDA, kjer je nadaljeval z izredno odmevnimi raziskavami uporabe funkcionalne električne stimulacije in se posvetil iskanju novih možnosti rehabilitacije invalidov s pomočjo elektronike in kibernetskih konceptov. Od leta 1966 do 1969 je predaval na Case Western Reserve University in na Fakulteti za elektrotehniko. Po letu 1970 je na Fakulteti za elektrotehniko vodil domače in mednarodne raziskovalne projekte, bil je ustanovitelj in vodja Rehabilitacijsko-inženirskega centra, ki je tedaj uvrstil Ljubljano med vodilna raziskovalna središča v svetu na področju biokibernetike. V svojem zelo intenzivnem in plodnem raziskovalnem življenju je bil mentor številnim študentom, ki so nadaljevali in širili njegove pristope in poglede in od katerih so prenekateri tudi sami dosegali vidne rezultate. Leta 1998 se je akademik profesor dr. Lojze Vodovnik upokojil in postal zaslužni profesor Univerze v Ljubljani.

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411